Af JL/NT

Efter løsladelsen af Nadia Savtjenko har Ukraine optrappet bombardementerne mod Donetsk.

Bombardementerne fra ukrainske styrker er over de sidste dage optrappet. Lørdag startede det cirka klokken 21 nær Yasinovataya grænsekontrollen, der er Donetsk Folkerepubliks grænse mod vest og mod sydlige byer.

Senere ramte granater befolkede landsbyer i omegnen af Yasinovataya og mellem 23-24 blev to befolkede Donetsk distrikter (Petrovskij og Kujbyshevskij) også ramt. Ingen af stederne var der militær tilstedeværelse. Bombardementet af checkpointed stoppede klokken 03.
Der blev skudt fra de ukrainske positioner i byen Avdeevka og nær Mariupol. En mand (45) og en kvinde (30) blev såret. En familiehund blev dræbt.

I Donetsk Folkerepublik (DNR) mener man de optrappede bombardementer skyldes et boost i moralen hos de ukrainske tropper, efter præsident Poroshenko udtalte han også ville befri Krim og Donbass på pressekonference med den nu løsladte Nadia Savtjenko.
Savtjenko, der i danske medier bliver beskrevet som ”pilot” og ”ukraines Jeanne D’arch”, så man kunne foranlediges til at tro hun var del af det ukrainske militær. Savtjenkos militære rolle var dog som frivillig i Aidar bataljonen, hvor en af hendes opgaver var at dirigere morterild mod checkpoints. Det mest kendte af disse angreb er episoden, hvor to russiske journalister blev dræbt og som hun blev dømt for i Rusland forinden hendes tilbagevendelse til Ukraine.
Efter kritik af Aidar for omfattende krigsforbrydelser fra såvel Amnesty International som vestlige mediers beskrivelse af dem som nazister blev Aidar til sidst også et problem for den ukrainske regering. Bataljonen er efter flere forsøg i dag endeligt opløst og integreret i øvrige ukrainske enheder. Aidar stod bl.a. bag halshugninger, afpresning, udsultning af civile, voldtægter og mord.
Nadia Savtjenko er valgt til det ukrainske parlament in absentia og udpeget til OSCEs Parlamentariske Forsamling (PACE) som repræsentant for Ukraine. Både tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard og nuværende udenrigsminister Kristian Jensen har støttet hendes løsladelse.

Links:

Sequences of the night shelling in the Kuibishevskiy district of Donetsk on 28th May 2016 (VIDEO)