Af Zenia Grynberg

Byen Donetsk ligger i den østlige del af Ukraine. Byens og regionens borgere ønskede at gennemføre en folkeafstemning om føderalisering af landet. Som svar på ønsket om afstemning har Ukraine i maj måned indledt krig mod regionens befolkning. Alene fordi befolkningen ønskede en folkeafstemning om regionens uafhængighed af Ukraine. Byen er nu under konstant beskydning af den Ukrainske hær. Natten til den 20. ramte tungt artilleri en kemisk fabrik. I går fik vi beretningen om situationen i byen fra en af byens beboere.

Donetsk, eksplosion i kemireaktant fabrik

Donetsk, eksplosion i kemireaktant fabrik

Video med en stor eksplosion i Donetsk blev lagt ud på Youtube den 19. august. Vi kunne se de store flamme i mørket og masser af røg. Stemmen i baggrunden fortæller, at det sandsynligvis er en kemisk værk, der er blevet ramt.

Jeg kender een, der bor i byen og som jævnlig skriver egne oplevelser derfra. Det er netop fra den kilde, jeg allerede for flere måneder siden fik at vide, at russiske medier beskriver situationen i byen mere sandfærdigt end de ukrainske. Det er en almindelig borger, der ikke er medlem af de pro-russiske militante styrker. Jeg spurgte til eksplosionen og vedkommendes egen situation. Har bekymret ventet på svar i et par dage, men i går blev det kommenteret på min post. Her bringer jeg oversættelsen af kommentaren. Jeg prøver at gengive kommentarens stemning og standpunkt så godt jeg kunne, men ofte kan man mangle danske ord for at beskrive den regulære krig, der foregår i regionen.

Donetsk, ung gravid kvinde blev offer for bombardementer begået af den ukrainske hær

Donetsk, ung gravid kvinde blev offer for bombardementer begået af den ukrainske hær

Skrevet d. 21.08.2014

“Tak, jeg er stadig i live.
 
Det er kemi-fabrikken, der er blev beskudt af juntaen med haubits. Det var et stor sky over byen om natten. I alle Donetsk’s kvarterer, kunne man mærke en ætsende lugt.
 
Byen beskydes uafbrudt. Jeg selv har hjulpet med at ryde nedstyrtede bygninger. Der er rigtig mange dræbte, det er forfærdelig, der er lig, der simpelthen er flået i stykker. Jeg prøver at finde kræfter for at forblive et menneske efter alt dette.
 
Poroshenkos “befriere” af vores liv anstrenger sig af alle kræfter – de vil snart holde en parade. Så vil de enten i Lugansk eller Donetsk plante deres beskidte flag. Det får de ikke lov til!!! I går blev det skrevet på Facebook, at halvdelen af Lugansk og stor del af Donetsk er under kontrol af de ukrainske styrker. Men der er ingen der nogensinde har fundet dem der. De er åbenbart rigtig gode til at gemme sig.
 
Det er forbløffende, hvor målrettet ukrainske styrker arbejder på at skabe et humanitær katastrofe. På fjerdedagen havde man ingen vand i Donetsk. Den Ukrainsk hær står til den sidste mand ved vand-filtreringsanlæggene. Der har man bunkevis afbrændt ukrainsk teknik og mange døde, men det kryb kravler fortsat derude.
 
Byen er fyldt med diversanter og agenter, der målretter beskydninger. Selvforsvarsfolk gør alt for at fange dem, de har fanget mere end 10. En snigskytte er blevet likvideret ved cirkus-bygningen. De har også beslaglagt en minibus med en morter inde i den – disse umennesker har skudt mod beboelseskvarterer.  
 
Nogle åndssvage diversanter har formået at beskyde bymidten med automatiske granatkastere. Den ene af diversanterne blev dræbt, da man prøvede tilfangetage ham, for den anden lykkedes det at løbe væk.  
Byen blev holdt fuldstændig i frygt.”

Senere skrev vedkommende om situationen med drikkevand:

“Nu er det mere end en times stilhed.
 
I vandselskabet siger de, at reservoirer er ved at fylde op. Forhåbentlig vil der være vand i lejlighederne i aften. Det er fordi man har tvunget den ukrainsk hær væk fra vandstationen!
 
Det er rimelig at spørge: hvem er det, der er terroristen her?”

Jeg håber sandelig, at byens borgere har vand i deres hjem nu. Og jeg ønsker vitterlig at Europæiske politikere vil ta’ sig sammen, indse hvad det er, der foregår og presse den ukrainske regering til forhandlinger og fred.