af Zenia Grynberg

En frygtelig forbrydelse skete i landsbyen Miasskoe i Tchelajabinsk region i Rusland omkring Nytår. En Aleksander G. har skudt og dræbte 4 mennesker og har såret den 5-te. Gerningsmand blev arresteret samme nat. Nu er han atter på fri fod. Hvorfor skal denne lidt gamle nyhed være interessant for danskere og hvad skete det i Tcheljabinsk regionen?

Fem ubudne gæster kom til Aleksander og begyndte at tæve løs på ham og hans bror i haven ved deres private hus. Hjemme var hans kone og datter og en veninde. Efter Aleksanders udtalelse – ville de sparke ham til døden. Det samme bekræfter en kvindelig nabo, der er øjenvidne i sagen. Når angriberne gik løs på Aleksanders bror har den slemt forslåede mand kravlet ind i huset og fik kat i sit jagtgevær. Da én af angriberne kom ind i huset og var ved at angribe Aleksander med kniv i hånden fik han en kugle. Aleksander G. kom ud og advarede de andre overfaldsmænd, der var i gang med at slå hans bror, at hvis de ikke stoppede, så ville han skyde. De ville ikke lytte til advarslen og Aleksander skød for at redde sin brors liv.

Straks efter ringede Aleksander til politi og anmeldte hændelse. I første omgang blev Aleksander varetægtsfængslet, men er nu er løsladt igen og afventer afslutningen af efterforskningen. Det viste sig at kvinden, der var en af de dræbte, i forvejen havde en dom for et mord.

Netop denne frygtelig gerning har genoplevet diskussionen om en lovforslag der blev fremsat til den Russiske Duma i 2014. Lovforslaget hedder ”Mit hjem er mit fæstning” og giver borgere ret til at slå ubudne gæster ihjel med alle tilgængelige midler, hvis de truer én selv eller ens nærmeste på livet i eget hjem. Dette lovforslag ligger i skærende kontras til den danske praksis, der gør folk skyldige, hvis de i selvforsvar de i selvforsvar påfører skader på røvere, der er kommet for at stjæle deres private værdier.