Af Zenia Grynberg

Det er kampe omkring Jasinovataja by, der ligger i Donetsk omegn. Selvforsvarsstyrker rapporterer fra forskellige dele af delingslinien, der er den sidste måneds tid blev til er regulær frontlinien om tilstrømning af tung våben, tanks, mandskabsvågne og andet maskineri. Skydskampe og artillerioudvækslinger kører fra morgenstunden uden at stilne. De ukrainske styrker, trods alle de indgåede Minsk aftaler, hele tiden forsøger at tilkæmpe sig ind i Donetsk. Det er hede kampene om motorvejen. Befolkningen vil vide hvor OCSE observatører er blevet af? Hvorfor er de ikke til at se?

Samtidig advares byens befolkning mod det værste. Man kan ikke udelukke at de ukrainske styrker vil begynde at beskyde byen igen. Folk opfordres til at være forsigtig og klar til det værste: “Kamphandlinger er genoptaget! Fjenden står ved vores port! Vi håber på Guds nåde!” er skrevet i meddelelse der sprædes bland byens borgere på de sociale medier.

Artilleri
Det er nu i 2 år regeringen i Kiev fører krig mod befolkningen i Donbass. Krigen, de indebærer mange ofre blandt civile og mange løgne. Aktive krigshandlinger har stilnet i perioden fra september til januar dog siden begyndelsen af februar meddeler lokale om fornyede kampe. Ikke blot enkelte provokationer, men regulære kampe over hele frontlinien. Det betyder flere farer og flere lidelser til civilbefolkningen. Ødelagte huse og skader på infrastruktur, flere tab på begge sider.
Samtidig kommer der mange meget foruroligende meldninger fra Kherson-regionen, der grænser til Krim, hvor man observerer flere kombatanter med tyrkisk og arabisk baggrund. Det er kendt at mange af dem er medlemmer af den tyrkiske ekstimistiske islamistiske organisation “De grå ulve”. Er det en måde at spræde den islamistiske inflydelse i Europa?
Hvem har gavn af det? Hvem har gavn af uro og spæninger i Europa, der i princippet risikerer at sprede sig ud til andre lande?