To foreninger har annonceret en demostration i København d. 17.03. Redaktionen har kigget på det de demosntrerer for og på de ting de demonstrerer ikke imod og kan konkludere følgende.

Demonstrations flyer fra Lastivka og Antidote

Demonstrations flyer fra Lastivka og Antidote.
Ønskes Nemtsov genoplovet? Ønskes Savchenko dømt?

Nadia Savchenko

Nadia Savchenko er en ukrainsk soldat, der meldte sig tilen frivillig privatfinansieret bataljon i Ukraine. Hun  er i dag fængslet i Moskva for mordet på to russiske journalister, som hun anklages for at have beordret morterild mod. Det er omstridt hvordan hun er havnet i Rusland. Kiev hævder hun er taget til fange af styrker fra Donetsk Folkeværn og udleveret til Rusland.

Efter Savchenkos fængsling har Kiev og EU ført en kampagne for at få hende løsladt. Hun er in absentia opstillet og indvalgt i den ukrainske Rada og efterfølgende udpeget som observatør i Europarådets Parlamentariske Forsamling, PACE. Med begrundelsen om at Rusland holdt en PACE repræsentant fængslet blev Rusland udelukket fra PACE.

Udenrigsminister Martin Lidegaard har for nyligt optrådt med 15 andre udenrigsministre under kampagnen ”FreeSavchenko”, hvilket han har lagt på Twitter.

Efter Minsk 2­aftalen forlød der rygter om, at Saveshenko ville være en del af den aftalte fangeudveksling mellem DNR/LNR og Ukraine. Den russiske justitsminister har dog afvist dette, da spørgsmålet alene skal afgøres ved en russisk strafferettslig domstol.

Demonstrationen i dag er et led i kampagne om at presse Rusland til en politisk beslutning om at løslade en person, der er anklaget for overlagt mord på journalister.

Boris Nemtsov

Boris Nemtsov var politiker i 90’erne under Jeltsin, hvor Rusland oplevede en humanitær katastrofe i efterdønningerne af Sovjetunionens opløsning. I denne periode blev værdier, skabt gennem generationer, på kort tid overdraget til oligarker. Først efter Jeltsin oplevede russerne fremgang i deres levestandard.

Nemtsov var hverken trussel mod Ruslands Præsident Vladimir Putin eller ”oppositionsleder”, hvilket er klart for enhver med kendskab til sagen. Ukraines præsident Petro Poroshenko har fortalt at han forinden drabet havde møde med Nemtsov og at Nemtsov arbejdede på en rapport om beviserne for ”Den russiske invasion i Ukraine”. Vestelige medier har beredvilligt viderebragt denne historie uden nogen uddybning fra Poroshenko om hvor og hvornår dette møde fandt sted.

Det er korrekt, der ikke er fremlagt beviser for russisk militær tilstedeværelse i Sydøstukraine. Rusland har bedt om at beviser fremlægges i FN i stedet for udokumenterede beskyldninger.

Demonstrationen i dag ønsker Boris Nemtsov genoplivet (?).

Hvad demonstrerer Antidote og Lastivka IKKE imod?

Krænkelser af pressefriheden i Ukraine

Kiev har lukket 15 russiske kanaler i Ukraine. Russisk underholdning er blevet forbudt og der er udstedt arrestordrer på populære kunstnere, der har optrådt til fordel for Donetsk Folkerepublik. To ukrainske journalister er fængslet og risikerer 15 års fængsel for at være modstandere af krig.

Flere russiske journalister blev udsat for overgreb under tilbageholdelse af den ukrainske sikkerhedstjeneste i Sydøstukraine. Flere journalister fra russiske medier er blevet dræbt.

100 russiske medier har netop mistet deres akkreditering til at arbejde i Ukraine. Ukraine har oprettet et ’Informationsministerium’’ (kendt som ’Sandhedsministeriet’) til at styre pressen.

(Alle tiltagene er sket inden for det sidste år. EU støtter flere ukrainske medier.)

Antidote og Lastivkas demonstration er ikke for en fri og uafhængig presse i Ukraine.

Politiske mord i Ukraine

02.05.2014 Uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko "Odessa-media"

02.05.2014 Uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko “Odessa-media”

Mindst seks tidligere højtprofillerede politikere/embedsmænd fra det tidligere styre har ”begået selvmord”, herunder den tidligere leder for Regionernes Parti. Myndighederne ser ingen forbindelse.
Politichefen i Kiev, Vadim Troyan, er udpeget af Indenrigsministeren og er medlem af en paramilitær nazistisk organisation.
Opklaring af politiske attentater har trange kår i Ukraine, f.eks:
● Snigskytterne på Maidan i februar 2014, der bl.a dræbte 18 politifolk.
● Massakren på i Odessa i maj 2014, der kostede mindst 48 politiske aktivister livet.
● Massakren i Mariupol i maj 2014, der hvor cirka 30 politifolk og civile blev dræbt.

Antidote og Lastivka demonstrerer ikke imod retstilstanden i Ukraine.

Antidote og Lastivka demonstrerer i stedet i mod retstilstanden i Rusland, hvor mordere retsforfølges.