af Zenia Grynberg
“USA sagde fredag, at landet vil se det som en invasion, hvis Rusland forsøger at sende humanitær bistand ind i Ukraine.”
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/08/09/0809125146.htm

Hundredtusindvis af ukrainske borgere i Donbass afskåret fra forsyninger af mad, afskåret fra vand og elektricitet. Afskåret fra medicin, der kan være livsnødvendig i krigssituation!
Daglig dør børn, kvinder og ældre på grund af bombardementer, begået af den ukrainske hær.  Denne humanitære katastrofe kan ikke være ukendt for Danmarks Radio.

Det er en humanitær katastrofe på stedet. Det kan ikke hærske noget tvivl om! Ikke desto mindre kaldes forsøg på levering af humanitær hjælp for invasion, selv om Rusland gik ind for at dette skulle ske under observation af repræsentanter fra den Røde Kors.

DR skriver:
“Der er en stigende frygt for, at Rusland planlægger at sende tropper ind i det østlige Ukraine.” for at bringe nyhed om den stoppede humanitær hjælp!

Vi læser detaljer om nyheden:
“Konvojen blev standset på diplomatisk vis, siger talsmanden.

– Det skulle tilsyneladende være en humanitær konvoj udsendt efter aftale med Røde Kors i Ukraine. Det ser ud til, at disse fredsbevarende styrker skulle sendes ind med henblik på at fremprovokere en ubegrænset konflikt, siger præsidentens talsmand.”

Hvad skete det i virkeligheden?
USA har i FNs Sikkerhedsråd afvist Ruslands ønske om at levere humanitær nødhjælp. Dette bliver betragtet som diplomatisk sejr. Levering af livsnødvendig forsyninger til lidende befolkning, under observation af den Røde Kors blev hindret. Undskyldning? Dette kunne fremprovokere konflikten.

Sjovt nok, at den samme talsmand ser ikke som provokation af konflikten bombardementer af fredelige byer og drab af civile borgere.

Man kan ikke længere være overrasket over udtalelser, foretaget af den ukrainske regime. Det er naturlig at partene der er krig lyver og vinkler informationer på den måde, som passer dem bedst, hvor absurd det end måtte lyde.
Dog kan man være stadig overrasket, at DR, der måtte agere som et uafhængig og upartisk medie bringer informationen ukritisk videre uden at skele til baggrunden af det der foregå i Donbass.

På denne måde kommer DR, med deres retorik, til at støtter hindring af den humanitære hjælp. Hælp til en region hvor der stadig bor flere milliner mennesker, hvor det er i flere byer sidder civilbefolkningen uden nogen som helst former for forsyninger. Til enhver andet situation ville hindring af nødhjælpsarbejde vække ikke andet end forargelse i de danske medier.

I artiklen læser vi:
“Nato hævdede tidligere på ugen, at Rusland har mindst 20.000 soldater ved grænsen.”

Men er det da naturlig, når man har grænsen til et stat, der er ramt af krig hvor ukrainske soldatter op til flere gange har beskudt russisk territorie og drabte op til flere russiske borgere. Samtidig og absurd nok, det er de samme soldatter, der søger tilflugt til Rusland for at redde livet (senest over 400), når de er klemt af de lokale selvforsvarstyrker op til den russiske grænse.

Man kan dog ikke påstå at DR eller NATO har ingen ide om hvad er det der foregår krigsramte områder, da det står klart i artiklen og i citatet:
“Organisationen udtrykte i den forbindelse frygt for, at Rusland ville bruge den ukrainske befolknings lidelser som et påskud for at gå ind i landet.” – Altså! NATO er bekendt med befolkningens lidelser. NATO er bekendt med humanitær katastrofe og mangel på ALT, men det hindrer ikke organisationen at stoppe konvoj med mad, vand og medicin! Bekendt med at staslige styrker begår folkedrab på egne borgere i områder blot fordi flertallet har “russisk” i nationalitets-feltet i deres ellers ukrainske pas. Feltet, der var forhadt i Sovjetunionen og afskaffet helt og aldeles i Rusland, men beholdt i Ukraine.

DR citerer:
“Vesten beskylder Rusland for at bevæbne prorussiske separatister i det østlige Ukraine og for at lade russere, der ønsker at kæmpe med separatisterne, slippe over grænsen.”

Dog indtil videre findes det ingen beviser for officielle Ruslands militærhjælp til selvforsvarsstyrker.

Ja, det findes frivillige russer i områderne. Måske 10 – 15 % af det samlet militær selvforsvarstyrker. Men hvad ville en dansker gøre, hvis svenskere begyndte at slagte skåninger? Se til? Hvordan Danmark vil reagere, hvis det var borgerkrig i Sverige og man måtte ikke engang komme ind med humanitær hjælp.

Det er næsten 200.000 flugtninger fra Ukraine i Rusland – alene officielt. Den uofficielle tal er langt større. Måske det er på tide også for DR at belyse den anden side af sagen?