Ivan Prikhodko er overhovedet af Kujbyshevskij bydel i Donetsk, der ligger tæt ved berøringslinjen mellem Donetsk Folkemilits og den ukrainske hær.
Det er omkring et år siden jeg blev Facebook-ven med Ivan Prikhodko, der er lederen af Kujbyshevskij bydelen, den mest urolige sted i Donetsk. I et år fulgte jeg med i hans daglige gøren og laden. Jeg så billeder fra den bombede by og læste rapporter om ødelæggelsen, om de dræbte og de sårede. Jeg læste også om de daglige gøremål: reparationer af el, gas og vandledninger, veje og fortovene. Bekymringer om beboernes ve og vel og det oprigtige ønske for at gøre alt hvad der er muligt, i den svære tid for at mindske krigens gener for borgerne i området.
Ivans opdateringer på Facebook blev en del af min dagligdag og med ham følger jeg livet i Donetsk. Derfor blev jeg glad, da jeg så Aleksander Chalenkos interview med ham til ”Ukraine.ru” hvor han fortæller om den nuværende situation i sin bydel. Interviewet blev lavet i midten af november, så situationen i bydelen kan være ændret siden da. er overhovedet af Kujbyshevskij-bydelen i Donetsk, der ligger tæt ved berøringslinjen mellem Donetsk Folkemilits og den ukrainske hær.
Det er omkring et år siden jeg blev Facebook-ven med Ivan Prikhodko, der er leder af Kujbyshevskij-bydelen, det mest urolige sted i Donetsk. I et år fulgte jeg med i hans daglige gøren og laden. Jeg så billeder fra den bombede by og læste rapporter om ødelæggelsen, om de dræbte og de sårede. Jeg læste også om de daglige gøremål: reparationer af el, gas, vandledninger, veje og fortove. Derudover også bekymringer om beboernes ve og vel og det oprigtige ønske for at gøre alt hvad der er muligt, i den svære tid for at mindske krigens gener for borgerne i området.
Ivans opdateringer på Facebook blev en del af min dagligdag og via ham følger jeg livet i Donetsk. Derfor blev jeg glad, da jeg så ham i et interview med Aleksander Chalenkos til ”Ukraine.ru”, hvor han fortæller om den nuværende situation i bydelen. Da interviewet blev lavet i midten af november, kan situationen i bydelen siden hen være ændret.

Ivan Prikhodkoa kollegaer ønsker ham tillykke med hans fødselsdag

Ivan Prikhodkoa kollegaer ønsker ham tillykke med hans fødselsdag

— Ivan, du har for nyligt offentliggjort en video hvor du fortæller, at din bydel nu i 18 døgn ikke kan sove roligt . Vil du forklare, hvad er det, der foregår hos jer? Indtil fornyligt var det jo i et par måneder mere eller mindre roligt hos jer.

— I går var det tyvende dag hvor der foregår kampe ved berøringslinien. Der er blevet brugt granatkaster af kaliber 120, men for det meste af 82. Det er nu i en uge i Peski området en ukrainsk tank beskyder vores positioner. Så nu er det meget urolig ved berøringslinjen.
Det er vigtig at vide at det er rigtig mange mennesker der er vendt tilbage til os, til Kujbyshevskij bydel. Laf os tage Pervaja Ploschadka, Oktjabrskij, Zastsncionnyj og andre steder, der bor allerede omkring 8000 mennesker. Det er allerede rigtig meget. I perioder hvor det var maksimum af beskydninger: december – januar ved Oktober boede maksimum 150-200 mennesker, mens nu er det op til 8000.  Skolen N 71 ved Pervaja Ploschadka fungerer. Der går 220 småbørn. Det er ca. 3 kilometer til vores forposter. På mandag må vi se: hvis beskydninger vil fortsætte må vi flytte børnene til andre skoler.

— Hvad mener du med at flytte? Til en anden bydel?

— Hvis forældrene vil flytte til et mere sikker sted i byen, vil børnene være overført til nærliggende skoler, ellers må vi køre børn i de skoler hvor det er sikkert. Hvis forældre er villige så må vi indkvartere dem med børn i mere sikre kollegier. Det vigtigste mål er at skåne menneskeliv. Det er vores hovedopgave.
For tre dage siden igen blev ramt vandledningen til Ploschadka. Vi forsøgte at undersøge den, men blev beskudt af en snigskytter. Kun takket være knægte fra ”Vostok” delingen der har ledsaget os og slå tilbage på snigskytter kom vi i sikkerhed.

— Ivan, du har for nyligt offentliggjort en video hvor du fortæller, at din bydel nu i 18 døgn ikke kan sove roligt . Vil du forklare, hvad er det, der foregår hos jer? Indtil for nyligt havde der været mere eller mindre roligt hos jer.

— I går var tyvende dag med kampe ved berøringslinien. Der er blevet brugt granatkastere af kaliberen 120, men for det meste af 82. En ukrainsk tank har i en uge beskudt vores positioner i Peski-området. Der er derfor meget uro ved berøringslinjen.
Det er vigtigt at vide, at der er rigtig mange mennesker der er vendt tilbage til os, til Kujbyshevskij-bydelen. I områderne Pervaja Ploschadka, Oktjabrskij, Zastsncionnyj mm. bor der allerede 8000 mennesker, det er allerede en del. I perioden december – januar, med maksimum af beskydninger boede der omkring 150-200 mennesker. Dette tal er som sagt oppe på 8000 nu. Skolen N 71 ved Pervaja Ploschadka med 220 mindre børn fungerer og den ligger 3 kilometer fra vores forposter. På mandag må det vise sig om vi skal flytte børnene til andre skoler, hvis beskydningerne fortsætter.

— Hvad mener du med at flytte? Til en anden bydel?

— Hvis forældrene vil flytte til et mere sikker sted i byen, vil børnene være overført til nærliggende skoler, ellers må vi køre børn til de skoler hvor det er sikkert. Hvis forældre er villige, så må vi indkvartere dem med børn i mere sikre kollegier. Det vigtigste mål er at skåne menneskeliv. Det er vores hovedopgave.
For tre dage siden blev vandforsyningen til Ploschadka igen ramt. Vi forsøgte at undersøge det, men blev beskudt af en snigskytte. Takket være knægte fra Vostok-delingen, som har ledsaget os og slået tilbage på snigskytter kom vi i sikkerhed.

Reparation af vandlædning i Donetsk

Reparation af vandledning i Donetsk

— Hvor mange ofre har I i de seneste 20 dage?
—  har 5 sårede civile. Hvilke tab har militær ved jeg ikke.
— Hvilke typer skader de har?
— Skader er fra morter splinter.
— Fra 120 kaliber?
— En enkelt blev ramt fra kaliber 120, fire andre fra 82. Det skete i Veselyj, udkanten af Oktjabrskij. I dag en skud fra en tank kom til Marshal Zhukov. Gudskelov er det praktisk talt ingen mennesker der. Der kommer Gudskelov hellere noget til beboelse. Jo, det kommer, men uden at ramme direkte.

— De sårede, var de ramt i egne hjem eller på gaden?
— Det var to-tre træffere i tome beboelseshuse. Det er ved Tjekkoslovatdkajs gsde, den ligger tættere på Spartak. Mennesker, der blev såret befsndt sig på gaden.

— Hvad med OCSE? Har de været hos jer?

— De kommer hele tiden. Jeg har også før sagt, at OCSE observatører kan være forskellige. Hvis det kommer mere ”slavisk brigade” serber, russer – så skriver de som det er, sådan, som de ser det. En anden spørgsmål, hvordan de udformer deres rapporter. ”Slaver” gør det mere konkret. Med meget tydelig retning, men hvis det kommer tyskerne, franskmændene, englander, så skriver de deres rapporter sådan, at man ikke kan forstå fra hvilken retning kommer skuderne. Så OCSE observatører kan være ganske forskellige.

— Hvor mange ofre har I haft i de seneste 20 dage?
— Vi har haft 5 sårede civile. Hvad militæret har haft af tab, ved jeg ikke.
— Hvilke typer skader har de fået?
— Skader er fra mortersplinter.
— Fra 120 kaliber?
— En enkelt blev ramt af kaliber 120, fire andre fra 82. Det skete i Veselyj, udkanten af Oktjabrskij. I dag en skud fra en tank kom til Marshal Zhukov-boulevarden. Gudskelov er der praktisk talt ingen mennesker der. Der er blevet beskudt mod private boligområder, uden at beboelserne ikke har taget direkte skade.

— Mht. de sårede – var de ramt i egne hjem eller på gaden?
— Der var to-tre træffere i tomme beboelseshuse. De ligger ved Tjekkoslovatdkaya-gade, den ligger tættere på Spartak. Mennesker der blev såret, befandt sig på gaden.

— Hvad med OCSE? Har de været hos jer?

— De kommer hele tiden. Jeg har også før sagt, at OCSE-observatører kan være forskellige. Hvis der kommer mere ”slavisk brigade” bestående af serbere, russere – så skriver de som det er, sådan, som de ser det. Andet spørgsmål omhandler hvordan de udformer deres rapporter. ”Slavere” gør det mere konkret, i rapporterne hvorfra der bliver skydt. Hvis tyskerne, franskmændene, englændere kommer, så skriver de deres rapporter sådan, at man ikke kan forstå hvorfra skuddene kommer. Så OCSE er ikke det samme.

Hus i Donetsk

Hus i Donetsk

— Du er en af de mennesker, der styrer Donetsk? Hvilke versioner af det der sker nu har du? Hvorfor er det nu i 20 dage man har disse beskydninger? I hvilken forbindelse sker det?

— Ukrainske magthavere agerer ikke selvstændig. De agerer efter Washingtons anvisninger, det er klart. Og formodning er ganske enkelt. Lige nu bolten er på den ukrainske side. Enten skal de annoncere valg hos os, ændre forfatning til decentralisering og give den særlige status til Donetsk og Lugansk. Samtidig må de vedtage fælles amnesti,( da vi har opfyldt alt det, der var påkrævet af os og vi har indsendt vores forslag til forfatningsændringer), Eller må de i krig, for at sabotere fredsprocessen. Fornylig har en ukrainsk politiker spurgt offentlig: hvilken amnesti kan de have? Ifølge hans ord kan man bruge amnesti til en lærerinde, der blev i Donetsk… Kan du se? For dem er endda lærere, der underviser børn forbrydere og terrorister.

— Du er et af de mennesker, der styrer Donetsk? Hvilke versioner af det der sker nu har du? Hvorfor har man haft disse beskydninger i 20 dage? I hvilken forbindelse sker det?

— Ukrainske magthavere agerer ikke selvstændigt. De agerer efter Washingtons anvisninger, det er klart. Og formodning er ganske enkelt. Lige nu er bolden på den ukrainske side. Enten skal de annoncere valg hos os, ændre forfatning til decentralisering og give den særlige status til Donetsk og Lugansk. Samtidig må de vedtage fælles amnesti,( da vi har opfyldt alt det, der var påkrævet af os og vi har indsendt vores forslag til forfatningsændringer), ellers må de i krig, for at sabotere fredsprocessen. For nyligt har en ukrainsk politiker spurgt offentligt: hvilken amnesti kan de have? I følge hans ord kan man bruge amnesti til en lærerinde, der blev i Donetsk… Kan du se? For dem er endda skolelærere, forbrydere og terrorister.

Ivan Prikhodko foran et odelagt bro

Ivan Prikhodko foran et ødelagt bro

Når jeg ser på den terroraktionen i Paris, har jeg dyb medfølelse med Paris’ befolkning, men kan ikke forstå, hvorfor verden ikke har den samme medfølelse til civile ofre i Syrien, Libanon og Rusland (her tænker jeg på den flykatastrofe over Sinai). Når jeg ser på disse ting, forstår jeg hvad terror er og hvem terrorister er.
Dog kan jeg ikke forstå, hvorfor jeg og mine kollegaer kaldes for terrorister, vatmend, orker? Vi befinder os på vores territorium, vi sprænger ikke noget eller nogen som helst i luften, vi rejser ikke til nogen steder med sprængstoffer i bæltet. Hvorfor er vi så terrorister? Hos os, i Donetsk Folkerepublik har vi alt det, som en stat skal have: vi har et parlament, vi har en forfatning, vi har love, vi har vores leder, der er lovligt valgt ved et legitimt valg. Vi har lige fejret hans første år ved magten. Det var et meget hårdt og blodigt år for Aleksandr Vladimirovich Zakharthenko. Han skulle løfte økonomien og få styr på livet for vores borgere.
Det er vores egen sag, om vi skal vælge vores statsleder eller ej. Vi har 4,5 millioner mennesker her i Donbass, derved har jeg svært ved at forstå, hvorfor vi bliver kaldt for terrorister. Hvorfor er min kone terrorist? Eller mine børn? Ingen af os har fået svar på dette spørgsmål, hverken af Ukraine eller Vesten. Når jeg ser på den terroraktion i Paris, har jeg dyb medfølelse med Paris befolkning, men jeg kan ikke forstå, hvorfor verden ikke har den samme medfølelse til civile ofre i Syrien, Libanon og Rusland (her tænker jeg på den flykatastrofe over Sinai). Når jeg ser på disse ting, forstår jeg hvad terror er og hvem terrorister er.
Dog kan jeg ikke forstå, hvorfor jeg og mine kollegaer kaldes for terrorister, vatmænd og orker? Vi befinder os på vores territorium, vi sprænger ikke noget eller nogen som helst i luften, vi rejser ikke til nogen steder med sprængstoffer i bæltet. Hvorfor er vi så terrorister? Hos os, i Donetsk Folkerepublik har vi alt det, som en stat skal have: vi har et parlament, vi har en forfatning, vi har love, vi har vores leder, der er lovligt valgt ved et legitimt valg. Vi har lige fejret hans første år ved magten. Det var et meget hårdt og blodigt år for Aleksandr Vladimirovich Zakharthenko. Han skulle løfte økonomien og få styr på livet for vores borgere.
Det er vores egen sag, om vi skal vælge vores statsleder eller ej. Vi har 4,5 millioner mennesker her i Donbass, derved har jeg svært ved at forstå, hvorfor vi bliver kaldt for terrorister. Hvorfor er min kone terrorist? Eller mine børn? Ingen af os har fået svar på dette spørgsmål, hverken af Ukraine eller Vesten.

Kilde: http://ukraina.ru/interview/20151116/1014841172.html  Interview med Ivan Prikhodko på russisk