Af Jens Jørgen Nielsen

Forfærdeligt, forfærdeligt! Vil tragedierne da ingen ende tage i Ukraine? Jeg vil give mit besyv med her, jeg har fulgt begivenhederne tæt i et lille års tid og har haft stærke meninger om udviklingen.

1. Det er forbløffende så mange, der allerede helt præcist ved hvem der stod bag. De vestlige aviser skriver allerede som var det Putin, selve det i vesten inkarnerede symbol på ondskab, som står bag. Ingen kan lige nu sige, hvad der forårsagede nedstyrtningen. Jeg er ikke 100 % overbevist om, at der var tale om et raketangreb fra jorden, det kunne i princippet også være et fra et jagerfly. Endelig er der den mulighed stort set ingen har nævnt, og den er næppe heller overvejende sandsynlig, men ikke kan udelukkes. Flyet kunne have fået maskinskade. Malaysian Air har haft finansielle problemer og måske ikke prioriteret maskineftersyn tilstrækkelig omhyggeligt. Det kunne være årsagen. Jeg påstår det ikke og ved det ikke. Men det må være tilladt at undre sig over, at flyet faldt ned i næsten hel tilstand. Hvis det var blevet ramt af en raket, ville det så ikke være eksploderet i luften? Jeg er ikke militærtekniker, men når jeg har set videoer af raketter, der rammer fly, så splintres de altså. Den amerikanske regering brugte allerede ulykken til at kræve endnu flere sanktioner. At flyet faldt ned samme dag, som USA vedtog sanktioner mod Rusland er også et besynderligt sammentræf.

2. Uanset hvem der stod bag, om overhovedet nogen, så sætter ulykken en helt anden ramme for konflikten. Og den er om muligt langt skarpere end den hidtil har været. NATO soldater i det østlige Ukraine er en reel mulighed, og det vil sige dermed også den krig, som vi der voksede op under den kolde krig hele tiden frygtede. Her kan vi hurtigt ende efter traditionel konflikt-logik. Medmindre vi virkelig tager sagen i en anden hånd og for alvor begynder realitetsforhandlinger – gerne med russiske og NATO fredsbevarende styrker i området. Ingen af parterne – heller ikke vesten må komme til forhandlingerne med en ’Winner Takes’ attitude. Der må også meget gerne være neutrale mæglere – gerne fra en anden kulturkreds. Naivt, vil nogen sige. Nej tværtimod. Det er naivt at forestille sig en storkrig i Europa vil løse noget som helst. Og selvfølgelig er det mulig at få forhandlinger i stand. Hvis man ikke er blevet tonedøv af at høre så meget negativ propaganda om Putin, vil man kunne erkende, at Putin om nogen har været interesseret i en mindelig løsning i Ukraine. Han har bl.a. nedtonet støtten til oprørerne. Noget som har givet ham problemer på hjemmefronten. Det kræver også af politikerne, at de henter viden om Rusland og Ukraine andre steder fra end de toneangivende medier i vesten. Hvis det kommer til en stor krig, vil de desværre bære en væsentlig del af ansvaret.

Fra redaktionen:
Vi følger med sagen i de forskellige medier og ser på flere forskellige versioner af sagen.