Af Zenia Grynberg

Den 2. maj 2016 er det 2 års dagen for den frygtelige hændelse, der skete i den ukrainske havneby Odessa; en politisk motiveret massakre, der tog livet af 48 mennesker – dog kun ifølge de officielle tal.

Både politiske aktivister og tilfældige mennesker måtte lade livet. Unge som gamle, mænd som kvinder. De blev gasset, de blev skudt, de blev kvalt, brand ihjel – dem, der ville flygte fra flammerne og sprang fra høje etager blev tævet ihjel med køller.

Forbrydelsen disse mennesker har begået er, at de ønskede at gennemføre en folkeafstemning om at Ukraine bliver til en føderation, så at de forskellige regioner ville få en større selvstændighed, bedre råderum over egne budgetter, samt retten til at bestemme forholdene omkring sprog, skik, helligdage og andet.
Siden da blev denne bestialske handling ikke opklaret, mens dens gerningsmænd sidder i det ukrainske parlament og rejser rundt i Europa. Ingen af de europæiske regeringer eller parlamenter har officielt og højlydt fordømt denne handling.

Mindelys i Odessa

Flere og flere europæiske lande sender sine instruktører og konsulenter til Ukraine, hvor de er med til at militært hjælpe en regering, der kom til magten via statskup. Nu skal også de danske officerer ud til Ukraine og træne den ukrainske hær. Folk fra Højere Sektor – “Azov” bataljonen og andre militante organisationer, der er kendte for deres nazistiske holdninger, og som deltog i massakren på deres politiske modstandere – bliver danskernes allierede, kollegaer og kammerater. Så langt er vi nået i dagens politiske virkelighed.

Dog det findes mange mennesker i Europa mener, at politisk motiveret vold ikke er vejen frem til freden i Europa, der i forvejen står på grænsen til en katastrofe, – og der mener, at de europæiske lande bør stå sammen og højlydt og offentligt fordømme hændelserne i Odessa, og kræve en fuldkommen og uvildig undersøgelse af denne forbrydelse.

Derfor foregår det mange demonstrationer Europa og resten af verden netop den 2. maj  for minde af ofrene i Odessa!

 

Mere om den tragiske dag, den 2 maj 2014 i Odessa kan man læse her:
http://radar-media.dk/tragedien-i-odessa-den-2-maj.html
http://radar-media.dk/odessa-2-maj-2014.html