Ukraines største kemisk værk kan blive årsag til kæmpe økologisk katastrofe

af Zenia Grynberg
Tak til Jesper Ipsen for hjælpen m.h.t. militær terminologi og faktiske detaljer.

Gorlovka. Kemisk værk, krater efter beskydning

Gorlovka. Kemisk værk, krater efter beskydning

Området med mindst 300 km i radius vil være udsat for økologisk katastrofe, hvis den ukrainske hær vil fortsætte med beskydning af Ukraines største kemiske koncern STIROL. Hvis nogle af værkets vigtige elementer bliver ramt, vil det medføre frigivelse i naturen, luften og vandet af mononitrohlorbenzol eller blodgift, der er et ekstrem giftige stof. På værket findes det også ammoniak og flere andre farlige stoffer.

I går, den 10. august kom koncernens pressesekretær Pavel Brykov men den følgende meddelelse (engelske / tyske undertekster):


”I dag er det 10.08.2014.

Jeg, Pavel Brykov, pressesekretær for koncernens STIROL, vil komme med et speciel meddelelse.

I løbet af de seneste 3 uge byen Gorlovka og herunder territoriet af Ukraines største kemiske værk – koncernen STIROL, blev udsat for bombardementer.

Den ukrainske hær beskyder området med forskellige former for artilleri. Området er blevet beskudt med morterer af forskellig kalibrer, og også MRLS, raketkastere også kaldet, stalinorgler, som 122 mm BM21,Grad, og enda også af de større 220 mm BM27 Uragan raketkastere.

Gorlovka, Kemisk værk efter beskydning

Gorlovka, Kemisk værk efter beskydning

Blandt andet den 5 august, målrettet mod STIROL blev sendt 5 missiler fra det stærkeste masseødelæggelsesvåben der findes hos den Ukrainske hær, volley fire-rocket launcher “Uragan” samt flere skud fra “Grad”-systemet.

Bombardementer af byen og den kemiske værk fortsætter hver dag, på alle døgnens tidspunkter.

Jeg meddeler officielt, at på grund af de uansvarlige handlinger, der begås af den ukrainske hær, udsættes befolkningen i Ukraine, Rusland og Hviderusland hver dag for den dødelige risiko, der kan være forårsaget af den økologiske katastrofe, størrelsen af hvilken er umuligt at forudsige.

Et ulykke ved STIROL vil medføre lækager fra Gorlovkas Statslige Kemiværk, hvor man stadigvæk opbevarer mononitrohlorbenzol. (Chlornitrobenzol: https://de.wikipedia.org/wiki/Chlornitrobenzole)

Den mindste radius for område, der vil være ramt, taget i betragtning vindrosen, vandløbssystemer og vandområde i Azov-havet, er ikke mindre end 300 kilometer.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor denne faktum forties af alle ukrainske medier.”

Gorlovka, rester af "Grad" missil efter beskydning

Gorlovka, “Grad” missil efter beskydning

Den 19 september 2013 den ukrainske medie ”Gazeta” ( http://gazeta.ua/ru/articles/life/_s-territorii-ukrainy-vyvezli-mononitrohlorbenzol-no-himicheskaya-ugroza-ostaetsya/518048 ) har fortalt at den sidste læs af giftstoffet er blevet flyttet til genbrug til Poland, dog meddelte samtidig, at på Gorlovkas Statslige Kemiværks territorium var stadig 2 steder med midlertidige kemiskaffaldbunkers der indeholdte forskellige kemikalier og mononitrohlorbenzol var også i blandt dem. Stoffet kaldes også for ”blodgift” da den rammer kroppens blodskabende organer. En milligram af stoffet er allerede dødbringende.
P. S. Man kan undre sig over manglende krater efter ”Grad” eksplosioner, men når man ser /googler billeder fra andre steder, hvor ”Grad” misiler har ramt, kan man se lignende, forholdsvis små huler. Missillens virkning  er trykket fra eksplosionen og små sprængstykker i massevis.

Billeder og informationer fra:

http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3404046/