af Zenia Grynberg
Putins udtalelser om russiske atomvåben er bragt i flere medier, men klippet taget ud af kontekst.
Talen – eller rettere sagt samtalen – foregik i en årlig politisk lejr for unge, hvor der ikke blev lagt fingre i mellem og Putin talte ”ud af posen”.

Her er hvad Putin sagde om atomvåben:

Rusland er langt fra at skulle være involveret i nogle store konflikter. Vi har ingen ønsker for at gøre det og vi har ingen planer om at gøre dette.

Selvfølgelig skal vi til enhver tid kunne modsvare hvilken som helst aggression imod Rusland. Vores partnere – uanset deres tilstand eller deres udenrigspolitik bør forstå, at de ikke skal lægge sig ud med os. Gudskelov, tror jeg, i øjeblikket er det ingen, der forestiller sig en stor militær konflikt med os. Jeg vil minde Jer om at Rusland er en af de stærkeste atomvåben stater. Det er ikke blot ord, det er realitet. Ud over det forstærker vi vores præventive atom-kræfter og vores militær. De bliver mere kompakte og mere effektive, mere tidssvarende med hensyn til det moderne militær udrustning.

På et tidspunkt var op til 10.000 ukrainske tropper omringede af oprørerne. Historien er slet ikke bragt i danske medier, men kunne udover et blodbad ende med en humanitær katastrofe uden vand og medicin til sårede ukrainske værnepligtige.

Om dem sagde Putin:

Jeg ser hvad der sker. Jeg så reaktionen fra mødre og koner til de ukrainske soldater, der er blevet omringet der. Det er tragedie, også for dem. Det er netop derfor jeg har henvendt mig til Donbass folkemilits med henblik på etablering af en humanitære korridorer, så mandskab kan komme ud. Det er mange, der sidder der uden vand og mad i flere dage. De har også løbet tør for ammunition. Giv dem mulighed for at gå!

Den seneste information er, at den ukrainske militære ledelse har besluttet, at de værnepligtige ikke skal gå derfra via korridorer, men må kæmpe sig ud af omringningen. Jeg tror, det er en kæmpe fejl, der vil føre til flere menneskeofre.

Nu til kernen – det er en kæmpe tragedie, som vi har her – dette sammenstød i Ukraine. Jeg tror, at det russiske folk og det ukrainske folk er praktisk taget det samme folk, uanset hvad andre måtte sige. Det der foregår i Ukraine nu, det er vores fælles kæmpe tragedie. Der bør gøres alt, for at den stopper hurtigst muligt.

Om februar begivenheder i Kiev og det der skete efterfølgende sagte han:

Uanset hvad folk prøver at bilde mig ind, forstår vi allesammen det her. Der er jo ingen idioter her, vi så det alle. De her symbolske småkager der er blevet delt ud på Maidan [af Victoria Nuland, U.S. State Department. red.]. Denne informations-støtte, denne politiske støtte – hvad betyder den? Det betyder fuldstændig involvering af Forenede Stater og de europæiske lande i magtskifte processen – som er voldelig og antikonstitutionel.

Den del af landet, der ikke blev enige med styret, undertrykkes nu med rå militærmagt. Undertrykkes ved brug af luftstyrker, artilleri, haubits og tanks. Hvis dette er de europæiske værdier, så er jeg er i højeste grad skuffet.

Sydukraines borgere på flygt

Syd-Ukraines borgere på flygt

Hvorfor kalder de denne operation for militær-humanitær? Hvad er meningen med deres handlinger i dag? De vil presse den tunge militær længere væk fra byer, så det ikke kommer flere civile ofre. Hvad hører vi så som svaret fra vores vestlige partnere? At de ikke må gøre dette! De skal lade sig flå i stykker, dræbe, så bliver de gode?

Man skal sætte sig til forhandlingsbordet. Ved i hvad vores vestlige partneres position er? Det har jeg forstået. – Ja, man skal gå til forhandlingsbordet, men inden da skal Kiev få lov til at skyde. Det kan være, at det vil lykkedes for Kiev at få ryddet op der. Men det lykkedes ikke, og det bør man forstå. Man bør tvinge den ukrainske regering til at starte reelle forhandlinger. Netop reelle.

Om situation med de 10 russiske faldskærmssoldater, der blev tilfangetaget i Ukraine nær grænsen til Rusland. De er nu udvekslet.

Også på vores territorium kunne man finde de ukrainske militær, oven i købet i langt større omfang. I et tilfælde var det 450 mand, et andet 60, og så her fornylig 60 igen. Mange af dem var bevæbnede.

Der var tilfælde, hvor de kom til vor territorium og sagde, at de blot var faret vild. De var i panservogne og de var bevæbnede. Jeg tror på, at de var faret vild, for det findes ingen markeringer af grænsen disse steder. Det er meget muligt. Jeg mener at det er ren teknisk spørgsmål. Mig og Petr Alekssevitch Poroshenko [Den ukrainske præsident, red.] talte om det. Han har forsikret mig, at de russiske værnepligtige vil blive overgivet til Rusland, ligesom vi sender de ukrainske værnepligtige tilbage.

Ud over det, ved I at vi yder dem medicinsk hjælp og behandler dem i vores sygehuse og hospitaler? Derfor er der alle grunde til at tro at vi vil opføre os gensidigt korrekt i disse spørgsmål.

Læser man hvad Putin siger i vestlige medier, får man et billede af en aggressor med krigsretorik, der truer os med atomvåben. Men læser man hvad Putin rent faktisk siger er billedet det omvendte.
Kilde:
http://www.vesti.ru/doc.html?id=1930096