RT har bragt nyhed om at Rusland og Kina har lavet en aftale om at handle med egne valutaer RUB og RMB med hinanden i stedet for US Dollars.
http://rt.com/business/195556-russia-china-currency-swap/
Hvorfor denne historie er vigtig? Hvad er baggrunden for den? Hvad betyder den for os? Hvad vil det betyde for verdensøkonomi?

På disse spørgsmål svarer Emil Elgaard

Penge: USD eller RUB

Uden at gå for meget i detaljer med valutaswaps vil jeg forklare baggrundshistorien.

Det hele startede ved slutningen af Anden Verdenskrig. Da USA stod som sejrherrer og som den største økonomi i verden fik de sat verdensøkonomien på en guld / dollar standard i et system kaldet Bretton Woods-systemet. Guld blev fastsat som en vis mængde dollars og alle andre valutaer blev fastsat i forhold til dollaren. Så den amerikanske dollar var på en guldstandard, alle andre valutaer på en indirekte guldstandard.

Da alle andre valutaer var blevet fastsat i forhold til den amerikanske dollar blev USA i stand til at udnytte denne priviligerede position til at trykke penge og lade andre få inflationen – og det gjorde de. På et tidspunkt mente europæerne og andre, at USA havde trykt flere dollars end de havde guldreserver. Så de kom farende til det amerikanske Fort Knox for at få deres guld tilbage. I virkeligheden havde USA udskrevet flere dollars end de havde dækning for i guld.
Af den grund lukkede præsident Nixon “guld vinduet”. Derefter kunne man ikke længere indløse sine dollars for guld. Dette betød ikke kun at den amerikanske valuta ikke længere var forankret i noget, men også at alle andres valuta nu heller ikke var forankret i noget. Dette resulterede så, i realiteten, i en misligholdelse af USAs gældsforpligtelser eftersom folk var blevet lovet at gælden skulle tilbagebetales i guld (fordi dollars var ombyttelige), men nu fik de i stedet grønne stykker papir med døde amerikanske præsidenter tilbage.

Naturligvis medførte dette træk at den amerikanske dollar faldt kraftigt, og der var høj inflation i USA (se stagflation). Så gjorde Nixon noget utroligt udspekuleret. Han lavede en aftale med Saudi-Arabien, således at de kun ville sælge olie for amerikanske dollars. Til gengæld fik saudierne våben og militær beskyttelse af USA. Senere lavede Nixon lignende aftaler med resten af OPEC. Da alle har brug for olie, har alle nu brug for at have nogle dollars til at købe deres olie for. Dette står for en enorm mængde af de amerikanske dollars i omløb. Fordi disse dollars blot skifter hænder mellem OPEC og olie købere presser disse dollars ikke priserne op hjemme i USA.

Så hvad har alt dette at gøre med en russisk-kinesisk valuta swap i 2014? USAs styrke er for en stor del afhængig af den amerikanske dollars status som verdens reservevaluta. På grund af det historisk stærke USA og senere OPEC aftalen bruges den amerikanske dollar til stor set alle internationale transaktioner og al international handel. Jeg arbejder selv i et rederi og vi laver al vores bogføring og fakturering i amerikanske dollar, kun engang i mellem modtager vi euro selvom om vi har lægger til i mange europæiske havne.

Så nu håber jeg at det står klart hvorfor den amerikanske dollars status er ret vigtig. For nylig begyndte Rusland, Kina, Iran og andre at underskrive aftaler der giver folk mulighed for at lave international handel ved hjælp af deres egne valutaer. Dette gør den amerikanske dollar mindre vigtig fordi folk ikke længere behøver at bruge og holde dollars til at udføre udenrigshandel. Hver eneste af disse aftaler er et søm i kisten på den amerikanske dollars dominans. Denne proces er derefter blevet kraftigt fremskyndet af sanktionerne mod Rusland. Rusland og Kina er ved at etablere deres egne betalingssystems netværk som ikke kan røres af amerikanske sanktioner.

Jeg tror at slutspillet bliver er at Kina og Rusland siger at de ikke længere accepterer amerikanske dollars for deres varer. De ønsker RMB / rubler eller guld. Kina producerer en masse af de ting vi alle forbruger og Rusland forsyner masser af energi og råstoffer. Det betyder at vi alle får brug for at holde nogle RMB og rubler til at betale for de varer og råstoffer med. Når dette sker vil den amerikanske dollar miste meget af sin værdi. Hvis OPEC på et tidspunkt suspenderer deres aftale med USA, om at handle olie i dollars – så er dollaren færdig og så vil alle dollars strømme tilbage til USA og drive priserne i vejret. Dette er grunden til denne historie er ret vigtig.