Dansk mælk

Dansk mælk

Af Zenia Grynberg

Rusland på vej til at indføre forbud mod import fra fødevarer fra lande, der har indført sanktioner. Og Danmark allerede er ramt.
I følge Danmarks Statistik udgør dansk fødevare eksport til Rusland 4,9 milliarder kr. eller 41% af den samlede eksport til Rusland.

Det kan være tale om tab op til 7000 arbejdspladser, ifølge www.epn.dk der talte med Henrik Zobbe, der er leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Fra i går er det forbudt at importere til Rusland oksekød, svinekød, kød fra fjerkræ, fisk, oste, mælk og mælkeprodukter, samt frugt og grøntsager fra EU-lande, Norge, Canada, Australien og selvfølgelig USA.

Sanktioner vil ikke berøre babymad, samt de madvarer, som enkelte personer har selv indkøbt i de nævnte lande.

Babymad

Babymad

Ruslands premierminister Medvedev siger at begrænsninger indføres fra dags dato (06.08.2014) og vil gælde i et års tid. Dog, hvis Ruslands internationale partnere vil demonstrere en konstruktiv tilgang til samarbejde, vil Ruslands regering revurdere tidslængden af disse sanktioner.

Samtidig pointerede han, at Rusland i langt tid har ikke svaret på sanktioner, der er blevet indført af de vestlige lande over for Rusland, da de håbede at vesten vil forstå at det fører kun til et blindgyde. At det er ingen, der har behov for dem. Desværre ville vesten ikke forstå dette.

Hvad vil det så ske i selve Rusland? Vil man risikere mangel på fødevarer og prisstigninger?
Det kan godt ske, over et periode, men vi skal da huske Putins charmeoffensiv i Syd Amerika, hvor nu fem store brasilianske virksomheder fik lov til at sælge kød til Rusland. Argentina var altid kendt for deres kvæg, mon ikke russer vil ikke se det store forskel mellem den amerikanske eller den argentinske bøf?

Samtidig er det lagt officiel kurs mod indkøb hos egne producenter, så Ruslands eget, til dags forsømte landbrug får økonomisk og sandsynligvis også politisk indsprøjtning.

Hvad vil det så ske i Europa ved indførelse af disse sanktioner?

Samtidig var Rumænien indtil i går en af de storleverandører blandt andet af kød og kødprodukter til Rusland. Gårsdagens lov om forbudt mod import af landbrugsprodukter vil uden tvivl ramme Rumænien hård. Både m.h.t. kød men også  agrikulturer. Dette vil uden tvil medføre massiv tab af arbejdspladser i landet. Hvad vil så befolkningen leve af? Måske netop af forskellige alternative former for erhverv, som de kendt for at praktiserer i de europæiske lande?

Polen kan hellere ikke længere sælge sine frugter til russer. For Polen tabet udgør ca. 500 mil Euro. Hvordan vil de ramte polakker klare krisen? Man kan hurtig tro at det er flere der vil søge mod håndværker faget og bliver glade for mindre, blot for at klare sig.

Det er trist, at de skal gå så langt. Det er trist, at Europa bliver skubbet længere ud mod den økonomiske afgrund hvor de Europæiske regeringer tilsidesætter befolkningens interesser for at ….

Ja, for hvad? Hvad er grunden for sanktioner? Hvad er grunden til at Rusland selv er udsat for sanktioner og nødsaget for at svare igen?

Grunden til det er Vestens forvrænget opfattelse af konflikten i Ukraine bagatellisering af de politiske årsager til den.

Grunden til det er Vestens manglende vilje til at se årsagen og kærnen til konflikten fra en anden side. Ikke engang fra Ruslands side, nej. se konflikten, med den Østukrainske befolknings øjne.

Grunden til de russiske sanktioner er Europas manglende vilje til at indse, at EU har SELV lagt kimen til konflikten og bærer et stort del af ansvaret for den!

Grunden til sanktioner er Vestens støtte til Kievs’ regime, der kom til magten via kup og har tusindvis af civile liv på samvittighed. Ødelagte børnehaver og skoler, sønderbombede hospitaler og landsbyer.

Grunden til sanktioner er et blodig regime, som Danmarks regering støtter. Nu bliver den regime også grunden til tabte arbejdspladser og ødelagte forretninger i DK …