Af Zenia Grynberg
Det blev efterhånden en gængs udtalelse blandt oppositionen i Ukraine, at Ukraine døde den 2. maj. Hvorfor er det så skæbnesvanger en dato? Hvad skete i Ukraine den dag?

02.05.2014 Brand i Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko/ "Odessa-media"

02.05.2014 Brand i Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko/ “Odessa-media”

Den 2 maj, klokken 4:30 om morgenen indledte de ukrainske styrker artilleribeskydning af byen Slavjansk. Dog er det ikke kun denne grusomme begivenhed, der har gjort denne dag til en af de mest tragiske i den ukrainske historie.

Det værste foregik i havnebyen Odessa.

Det officielle tabstal er 50. Uofficielt tales der i byen om op til 500 mennesker – børn, unge, ældre, politisk aktive og bare tilfældige forbipasserende, der har ladt livet den dag.

Fagforenings huset blev stedet, hvor disse mennesker blev brændt levende, kvalt, tævet ihjel eller forgiftet med giftgasser.

Hvad er grunden for at alt dette skulle ske? Hvad var disse mennesker blev skyldt i?

02.05.2014 Brandt i Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Vojtenko/ Odessa-media

02.05.2014 Brandt i Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Vojtenko/ Odessa-media

Stor del af disse mennesker var i flere dage i færd med ganske fredelig at samle underskrifter til fordel af folkeafstemning for federalisation af landet Ukraine. Men Ukraines nye magthavere kunne ikke lige tanken om, at regioner får større selvbestemmelse over egen økonomi og levevis. Derfor alle de der var for federalisationen skulle stoppes.

I Slavjansk begyndte man at skyde med tung artilleri mod byen, der blev kontrolleret af folk, der ønskede folkeafstemning og støttede ideen om federalisation af landet. I Odessa var der forberedt en plan, det var mere grusom. Byens opposition skulle tilintetgøres. Den skulle druknes i eget blod.

Et fodboldkamp med masser af fodbold-ultras der kom til byen i busser har øget byens regerings-venlige pro-militante styrker med flere tusinde mand den aften.

Skudsikre veste, baseballbats, hjelme og masker var parate. Sammen med de fredelige fans der kom til byen for at se fodbold var der også pronazistiske. Blandt dem var der folk fra den berygtede nynazistiske militante gruppe “Højre Sektor” og militante grupper fra Kievs Maidan-pladsen.

02.05.2014 Fodboldfans gør klar til gadekamp.  Uroligheder i Odessa 2.05.2014 Aleksandr Gagarin/ RIA Novosti

02.05.2014 Fodboldfans gør klar til gadekamp. Uroligheder i Odessa 2.05.2014 Aleksandr Gagarin/ RIA Novosti

Efter en række provokationer og gadekampe, hvor blandt andet 6 unge proukrainere blev dræbt, der opildnede de i forvejen ganske agressive unge, har den rasende folkemængde indtaget pladsen foran Fagforeningshuset i hvilket på dette tidspunkt hovedsagelig befandt sig ældre mænd og kvinder, der plejede at samle underskrifter til fordel for folkeafstemningen. Pladsen hedder “Kulikovo pole”.

De unge tilhængere af federalisation forsøgte at komme de andre til undsætning. Dog uden held. Det lød en forslag bland de forskrækkede mennesker, at man kan gemme sig i den store grå hus, med højt til loftet og de tykke vægge. Sandsynligvis var dette også en planlagt provokation. For huset blev til et dødsfælde. De tilfældige forbipasserende, bl.a. familier med børn der var blot på udflugt i nærliggende park, blev revet med af frygt for den opildnede folkemasse med slagvåben i hænderne. De opfattede også Fagforeningshuset som et sikkert sted. De tog så grueligt meget fejl.

02.05.2014 Uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko "Odessa-media"

02.05.2014 Uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa. Maksim Voitenko “Odessa-media”

Folk har lige nået at løbe ind i huset, før flasker med molotovcocktails blev kastet op mod de store tykke trædøre, der blev sat i brand. Ruder blev smadret med sten eller pistolskud og de brændende flasker kastet ind i husets kontorer, hvor folk forsøgte at gemme sig. Flammer var inde i huset. Ukendt gas har spredt sig i korridorer. Dem der forsøgte at flygte og sprang fra første, andet eller tredje sal – brækkede benene og blev efterfølgende tævet til døde af de rasende unge, der fik smag for blod.

Ingen ved med sikkerhed hvad det var, der skete i huset, da Kiev-tilhængere brød ind via en bagdør og fik frit spil blandt ubevæbnede mennesker. Folk der er blevet brændt ihjel, stærkt forbrændte kvindelig med blottede skød, skud, tæv, gasforgiftning – det var inferno uden lige. Og man ryster stadig, hvis man har læst erindringer fra dem, der på mirakuløs vis har overlevet dette helvede. Mange af overlevende er invaliderede for altid.

02.05.2014 Maskeret ung mand med slagvåben. Brandt og uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa Maksim Voitenko / "Odessa-media"

02.05.2014 Maskeret ung mand med slagvåben. Brandt og uroligheder ved Fagforeningshuset i Odessa Maksim Voitenko / “Odessa-media”

Det tog flere timer, før brandvæsenet kunne komme til og begynde at slukke branden. Det findes video, formentlig lavet af folket fra “Højre Sektor”, hvor de unge fyre med slagvåben i hænderne går rundt i huset og tæller de afdøde, som de var trofæer. “Romeo og Julie” siger manden med nedladende undertone om ungt par, der ligger døde ved siden af hinanden. Man kan se dem rode i de dødes lommer og finde små telefonbøger med adresser … Hvordan bliver de brugt? Det har været mange uopklarede dødsfald i Odessa siden da. På begge sider …

Hvem har arrangeret det her? Hvem bærer ansvaret? Hvem skal stilles til ansvar for disse forbrydelser? Det er stadig ingen svar.

Det er hellere ikke noget svar, hvis man vil vide hvorfor danske medier har ikke bragt specielt meget op omkring den grusomme begivenhed. Det stiltiende samtykke billiger grusomheder.