Af Zenia Grynberg

For få dage siden journalister Elena Glischanskaya og Vitaliy Didenko er blevet part i udveksling, hvor Rusland har byttet to ukrainere, der er blevet anklaget for spionage og terrorvirksomhed i Rusland mod to … ja, to andre ukrainere! To ukrainske journalister fra Odessa, de er blevet anklaget i separatisme i Ukraine. Elena kom ud med hendes to måneder gammel baby, der er blevet født i fængsel.

Situationen er lidt absurd – da Rusland bytter ukrainske statsborgere mod de andre ukrainske statsborgere. Terrorister mod journalister. Ingen vestlige medier har taget notits af denne begivenhed. Hvorfor? Måske fordi den vil fremhæver en ganske ubelejlig sandhed – at de ukrainske fængsler er fuldt med politiske fanger. Folk, hvis eneste forbrydelse er at have en anden mening om Ukraines fremtid og samfundsstruktur. Folk, der har ikke begået noget vold, blot mente andet and den politiske agenda pålægger dem at mene.
Det er flere, der ud fra fangenskabet ser med forhåbning mod Rusland, som eneste håb. Det er flere der dømt med falske anklager, tilståelser, der er fremtvunget af dem med tortur og trusler.

Folk, der argumenterer imod krigen eller står fast ved sin historisk hukommelse om heltene og skurkene i Anden Verdenskrig sidder i de ukrainske fængsler. Det er mennesker som journalisten Ruslan Kotzaba, det er brødrene Luzhetskie fra Kirovograd og mange, mange andre.
Det er ret skammelig for vestlige medier at fortie den salgs, at overse disse mennesker. Det kan især gælde journalister – fagfolk bør støtte hinanden i deres ret i til at udføre sit arbejde med ren samvittighed og fortælle det, der bør fortælles og ikke kun det, som magthavere forventer.

Jeg håber at over det næste stykke tid jeg får mulighed for at skrive om nogle af de ukrainske politiske fanger, hvor en af de mest alarmere eksempler er øjeblikket en anden politisk fange  – Vladimir Dorogokupetz, der svæver på grænsen mellem liv og død og bliver nægtet medicinsk behandling, trods hans høje blodtryk og problemer med blodkar i hjernen, hvor sommerens hede forværrer situationen.